بعد از خرید هاست و دامنه وقت آن رسیده است که طراحی سایت را هرچه سریعتر شروع کنید. در این دوره آموزشی از همتاکالج بهصورت کاملاً تخصصی آموزش طراحی سایت با وردپرس آموزش داده میشود. اما این دوره فراتر از آموزش نصب وردپرس است. در این دوره شما روش طراحی با استفاده از قالب Flatsome را میآموزید. قالب فلت سام یکی از پرفروشترین و محبوبترین قالبهای جهان بهحساب میآید که فروش بیش از 150,000 نسخه در سایت ThemeForest.com داشته است که این یعنی پرفروشترین قابل فروشگاهی وردپرس. با استفاده از این قالب میتوانید یک سایت با استانداردهای جهانی حتی با دانش کم طراحی کنید. در این جلسه قصد داریم به نصب وردپرس بپردازیم و در جلسات بعد به آموزش طراحی سایت با قالب فلت سام میپردازیم.
وردپرس چیست؟
وردپرس یک ابزار مدیرت محتوا در وب است. شما میتوانید با نصب وردپرس، محتوای وبسایت خود را به بهترین شکل مدیریت کنید. اما با توسعهی وردپرس و اضافهشدن قابلیتهای گوناگون به آن، این ابزار را به ابزار توسعه وبسایت تبدیل کرده است بهطوریکه شما با نصب وردپرس در هاست خود و نصب قالب و افزونهها میتوانید هر نوع طراحی که مدنظر دارید یا هر قابلیتی که نیاز دارید را با چند کلیک ساده به سایت خود اضافه کنید.
علاوه بر نصب آسان قالب و افزونههای وردپرس شما میتوانید با خرید سایتهای آماده با قیمت بسیار کمتر از طراحی سایت، سایت خود را در مدتزمان چند ساعت نصب کنید و بعد از آن المانهای موردنظر خود را تغییر دهید یا از نوع طراحی کنید. این قابلیت شگفتانگیز وردپرس باعث شده است که شما بتوانید حرفهایترین و پیشرفتهترین سایتها را با هزینه کم و سرعت بالا راهاندازی کنید. در جلسه قبل آموزش نصب سایت آماده یا در اصلاح آموزش نصب بستهی نصب آسان وردپرس بهصورت کامل آموزشدادهشده است میتوانید با مراجعه به جلسه قبل، سایت خود را ظرف 8 ساعت طراحی کنید. اما بپردازیم به موضوع اصلی این جلسه یعنی آموزش نصب وردپرس.
آموزش نصب وردپرس
وردپرس یک ابزار رایگان است و شما میتوانید با دانلود وردپرس از وبسایت اصلی آن مراحل نصب را گامبهگام انجام دهید. در این آموزش نحوهی نصب وردپرس در cPanel آموزش داده میشود اما اگر هاست شما سیپنل نیست، برای نصب وردپرس در دایرکت ادمین میتوانید مقالهی نصب وردپرس در directAdmin را مطالعه کنید. (اگر هاست خود را بر اساس آموزشهای جلسهی اول از سونهاست تهیه کرده باشید نیازی به این کار نیست.)
نصب وردپرس در 5 گام
1. دانلود وردپرس از سایت اصلی
شاید با جستجو کردن در گوگل وبسایتهای مختلفی را بیابید که فایل اصلی وردپرس را برای دانلود قرار دادهاند. ممکن است آنها قابلیتهای بخصوصی را به وردپرس اضافه کرده باشند یا یک قابلیت اضافی را از آن حذف کرده باشند. اما شما نباید بههیچعنوان از وردپرسهای دستکاری شده استفاده کنید زیرا ممکن است فایل حاوی ویروس یا بدافزارهایی باشد که بعدها مشکلات بسیاری را برای شما و سایتتان ایجاد کند. در زمان دانلود وردپرس حتماً دقت کنید که از سایت wordpress.org دانلود میکنید.
2. آپلود فایل وردپرس روی هاست
حال میبایست فایلی را که دانلود کردید بدون تغییر با همان فرمت zip روی هاست خود در پوشهی public_html آپلود کنید. پوشهی public_html، پوشه اصلی سایت شما میباشد. یعنی هر محتوایی در این پوشه قرار بگیرد با زدن آدرس دامنه اصلی (بهصورت domin.ex) نمایش داده میشود (البته فایل با فرمتهای خاص). روش دسترسی به محتوای هاست از طریق ایمیل در اختیار شما قرار گرفته است اما اگر به هر دلیلی به فایل منیجر هاست خود دسترسی ندارید میتوانید از پشتیبانی هاست کمک بگیرید.
بعد از آپلود فایل باید باید آن را از حال فشرده خارج کنید در cPanel روی فایل آپلود شده کلیک راست کنید بعد از آن با زدن گزینهی extract فایل را از حالت فشرده خارج کنید. شاید لازم باشد در این مرحله صفحه را رفرش کنید (یعنی این صفحه را از نو باز کنید). حال اگر دقت کنید در داخل پوشهی public_html پوشهی جدیدی با نام wordpress ایجاد شده است.
نکتهای که شاید برای شما دردسرساز شود این است که محتوای سایت شما در پوشهی wordpress قرار دارد. یعنی اگر دامنهی شما domin.ex باشد با بازکردن این آدرس سایت شما نمایش داده نمیشود. زیر محتوای موردنیاز شما در پوشهی wordpress قرار دارد بنابراین برای مشاهدهی محتوای سایت باید آدرس domin.ex/wordpress را در مرورگر خود باز کنید. یعنی ازاینپس کاربران سایت شما تنها با واردکردن آدرس domin.ex/wordpress میتوانند سایت شما را مشاهده کنند.
برای جلوگیر از این اتفاق کافی است تمام محتوای داخل پوشهی wordpress را به پوشهی قبل یعنی به پوشهی public_html انتقال دهید. برای این کارا با استفاده از دکمهی contol کیبرد کامپیوتر خود تمامی فایلها و فولدرها را انتخاب کنید سپس روی آنها کلیک راست کنید و گزینهی Move را انتخاب کنید. در کادری که نمایش داده میشود عبارت wordpress را به همراه “/” قبل وردپرس پاک کنید تا فقط عبارت “public_html/” باقی بماند سپس گزینهی move files را انتخاب کنید. حال اگر دامنهی اصلی را باز کنید با صفحهی زیر روبهرو خواهید شد در غیر این صورت یکی از مراحل را اشتباه انجام دادهاید و دوباره امتحان کنید.

در این منو زبان فارسی را انتخاب کنید و روی دکمهی ادامه کلیک کنید تا وارد صفحهی بعد شوید. در مرحلهی بعد شما باید برای سایت خود یک پایگاه داده بسازید تا اطلاعات مهم سایت شما از قبیل گذرواژهها، اطلاعات پرداختها و تمام اطلاعات مهم دیگر در آن قرار بگیرد.
3. ساخت پایگاه داده در cPanel

اگر روی دکمهی “بزن بریم” کلیک کنید صفحهی زیر را مشاهده خواهید کرد. در این صفحه وردپرس از شما میخواهد که پایگاه داده یا دیتابیس (data bace) را به وردپرس متصل کنید. برای ساخت دیتابیس ابتدا به وارد cPanel شود (وارد فایل منیجر نشوید) در بین گزینههای موجود به دنبال MySQL Databases را پیدا کنید و وارد آن شوید.
ساخت دیتابیس در cPanel سه مرحله میباشد.
1) ساخت دیتابیس یا پایگاه داده
2) ساخت یوزر یا کاربر
3) اتصال یوز به دیتابیس
1. برای ساخت دیتابیس همانند تصویر زیر در قسمت Create New Database یک نام برای دیتابیس خود انتخاب کنید. ما در اینجا نام test را انتخاب میکنیم. در این صورت نام دیتابیس domin_test خواهد بود.

2. حال در قسمت Add New User یک کاربر به دیتابیس خود اضافه کنید. در اینجا ما username را testUser و نام یوزر ما domin_testUser قرار میدهیم. سپس باید برای کاربر دیتابیس یک گذرواژه انتخاب کنید. سعی کنید یک گذرواژه پیچیده انتخاب کنید تا امنیت اطلاعات شما افزایش یابد، بعد از انتخاب گذرواژه حتماً دقت کنید که گذرواژه را ذخیره کنید زیرا در محله بعد به آن نیاز خواهید داشت.

3. حال وقت آن رسیده است که یورز را به دیتابیس معرفی کنید. در قسمت Add User To Database یوزر و دیتابیسی که در مراحل قبل ساختهاید را انتخاب کنید و روی add کلیک کنید. تا یوزر و دیتابیس به هم متصل شوند.
4. اتصال دیتابیس به وردپرس
به صفحهی وردپرس خود بازگردید تا اطلاعات دیتابیس را در این قسمت وارد کنید. دیتابیس، نام کاربری و گذرواژه را که در مرحلهی قبل ساختید در این قسمت وارد کنید. عبارت میزبان پایگاهداده را localhost قرار دهید و در آخرین مرحله پیشوند جدول را برای افزایش امنیت تغییر دهید (در اینجا wp_ را test_ تغییر دادهایم) بعد از زدن دکمهی “بزن بریم” اگر با صفحه زیر روبهرو شدید مراحل را بهدرستی انجام دادهاید. اگر صفحهی دیگری نمایش داده شد احتمالاً در واردکردن اطلاعات دیتابیس دچار خطا شدهاید. میتوانید به مرحله قبل برگردید و اطلاعات دیتابیس را از ابتدا وارد کند. اگر دوباره موفق نشدید به مرحلهی 3 یعنی ساخت دیتابیس در cPanel بازگردید و در قسمت Current Databases دیتابیسی را که ساخته بودید را پاک کنید و از ابتدا بسازید.

5. واردکردن اطلاعات اولیه سایت
این مرحله آخرین مرحله نصب وردپرس روی هاست میباشد. در این مرحله شما باید اطلاعات اولیهی سایت را وارد کنید.

عنوان سایت: یک عنوان برای سایت خود انتخاب کنید.
نام کاربری: نام کاربری مدیر سایت میباشد. شما با استفاده از این نام کاربری میتوانید وارد پشتصحنهی سایت خود شوید.
رمز عبور: یک مرز عبور قوی برای خود انتخاب کنید.
ایمیل: ایمیل مدیر سایت را انتخاب کنید. توجه کنید اطلاعات مهم سایت به این نشانی ارسال میشود.
نمایش به موتورهای جستجو: اگر تیک این گزینه فعال باشد موتورهای جستجو نمیتوانند سایت شما را مشاهد کنند. پیشنهاد میکنم این تیک را فعال کنید تا موتورهای جستجو تا زمان طراحی کامل سایت شما نتوانند محتوای شما را بررسی کنند. اگر در ابتدا که محتوای مناسبی نداری موتورهای جستجو وارد سایت شما شوند ممکن است که به ضرر سئوی سایت شما باشد.
بعد از انجام تمام مراحل شما با صفحهی زیر روبهرو خواهید شد. با زدن ورود میتوانید وارد پشتصحنهی سایت که در اصلاح پسشخوان وردپرس نامی دارد شوید. در جلسههای بعدی پیشخوان وردپرس را بررسی میکنیم و با قسمتهای مختلف آن آشنا میشویم.