تمام وبسایتها از 2 بخش تشکیل شدهاند، فارنتاند (Front-end) و بکاند (Back-end). فرانتاند بخشی از وبسایت است که با کاربران سایت شما در تعامل است، به عبارتی فرانتاند ظاهر و دیزاین سایت شما است. المانهای صفحهی اصلی، طراحی صفحهی مقالات، عبارتهای موجود در صفحهی فروشگاه و هر عنصری که در سایت برای کاربران نمایش داده میشود جزو فرانتاند است.
اما برای مدیرت سایت بخش پنهانی وجود دارد که بکاند نامیده میشود. بکاند پشتصحنهی سایت شما میباشد. شما برای نوشتن محتوا، ویرایش صفحات، افزودن محصول و مدیریت سایت به بکاند نیاز دارید. و در این جلسه به آموزش پیشخوان وردپرس که همان بکاند سایت وردپرسی است میپردازیم
در این دورهی رایگانِ آموزش طراحی سایت، شما طراحی سایت را با استفاده از قالب حرفهای فلت سام (FlatSome) در جلسات آینده فرامیگیرید و در این جلسه تمرکز ما تنها روی آموزش پیشخوان وردپرس خواهد بود.
وردپرس یک سیستم مدیریت محتوا (CMS) میباشد که بهصورت پیشفرض 2 نوع محتوا (Post type) در دسترس میباشد. باتوجهبه افزونههایی که در سایت خود نصب میکند ممکن است نوع محتوای شما افزایش یابد.
بعد از نصب وردپرس شما بهصورت اتوماتیک به صفحهی پیشخوان وردپرس منتقل میشوید. اما اگر بخواهید بعدها دوباره وارد پیشخوان شوید کافی است در انتهای آدرس سایت خود عبارت “/wp-admin” را وارد کنید تا صفحهی پیشخوان برای شما باز شود.
بعد از وارد شدن به آدرس “/wp-admin” ممکن است وردپرس از شما درخواست کند تا ایمیل و گذرواژهی خود را که در جلسه قبل یعنی آموزش نصب وردپرس ساختهاید وارد کنید. بعد از ورود به پیشخوان با صفحهی زیر روبهرو میشوید.

صفحهای که مشاهده کردید صفحهی بکاند سایت شما یا پیشخوان وردپرس میباشد، شما میتوانید تمام تغییرات لازم را در این صفحه انجام دهید. این صفحه به دو قسمت تقسیم شده است. ستون منو که در سمت راست قرار دارد و صفحهی سمت چپ که برای مدیریت منوها میباشد.
صفحهی سمت چپ بهصورت پیشفرض روی پیشخوان وردپرس قرار دارد. پیشخوان وردپرس اطلاعات کلی را درباره سایت نمایش میدهد. ستونهای سمت چپ دستهبندی تمام بخشهای وردپرس میباشند که در ادامه به معرفی تکتک گزینههای این ستون میپردازیم.
ما گزینههای منوی وردپرس را به دو بخش تقسیم میکنیم. منویهای محتوایی و منویهای تنظیمات. منوی محتوا شامل بخشهای مدیریت تمامی محتوای سایت میباشد. و منویهای تنظیماتهم همانطور که از نامشان مشخص هستند برای تنظیمات مختلف قرار داده شدهاند. شما با نصب قالب یا نصب پلاگینهای مختلف ممکن است منوهای مختلفی را به سایت خود اضافه کنید. که شاید برخی از آنها منوهای محتوا باشند و برخی دیگر منوهای تنظیمات. در این جلسه منوهای تظیماتی را بررسی میکنیم و در بخش دوم آموزش پیشخوان وردپرس به بررسی منوهای محتوایی میپردازیم. بنابر این بعد از مطالعهی جلسه به سراغ جلسهی بعد یعنی آموزش پیشخوان وردپرس بخش 2 بروید.
بهصورت پیشفرض در وردپرس خام 4 نوع محتوا (Post type) وجود دارد که شامل برگهها، نوشتهها، رسانهها و دیدگاهها میباشد که هرکدام از آنها کاربرد بخصوصی در سایت شما دارند که در جلسهی آینده بهصورت کامل نحوهی افزودن محتوا به وردپرس آموزش داده میشود. اما در این جلسه با تفاوتهای محتوای پیشفرض وردپرس آشنا میشویم.
نوشتهها: اولین و معمولاً پرکاربردترین نوع محتوای سایت شما میباشند. شما میتوانید با ایجاد دستهبندیها نوشتههایی با موضوعهای مرتبط را در یک دسته کنار هم قرار دهید تا مخاطبین سایت شما بتواند دستههای مورد علاقهی خودشان را در یک برگه مشاهده کنند و زمان بیشتری را در سایت شما سپری کنند.
رسانهها: رسانهها فایلهای سایت شما هستند که میخواهد به کاربران خود نشان بدهید. فایلهای مثل تصاویر، ویدئوها، برنامهها، آهنگها و یا حتی فایلهای با فرمتهای zip و … .
برگهها: این گروه از محتوا، محتوای ثابت سایت شما میباشد. محتوای درون برگهها بهصورت پیشفرض قابلیت دستهبندی ندارند و شما نمیتوانید از آنها برای مقالات خود استفاده کند و فقط برای صفحههای اصلی سایت مناسب هستند صفحههای مثل برگهی نخست (HomePage) صفحهی فروشگاه، صفحهی همهی مقالات، صفحهی درباره ما، صفحهی تماس با ما و … کاربرد دارید.
دیدگاهها: دیدگاهها محتوایی هستند که توسط کاربران سایت شما ساخته میشوند. کاربران میتوانند با نوشتن نظرشان در قسمت دیدگاههای مقالات یا محصولات شما این نوع محتوا را تولید کنند و سئوی سایت شما را بهبود دهند.
گروه دیگر منوها، منوهایی هستند که برای تنظیمات وردپرس کاربرد دارند. به صورت پیشفرض دو منوی تظیمات و ابزارها در وردپرس برای تنظیمات تعبیه شده است. در این دورهی آموزش رایگان طراحی سایت با وردپرس فقط به منوی تنظیمات میپردازیم، زیرا این منوی ابزارها گزینههای نسبتاً حرفهای را شامل میشود که کاربرد کمی برای شما دارد.
اگر ماوس خود را روی منوی تنظیمات نگه دارید خواهید دید این منو شامل زیر منوهای زیادی میباشد که ممکن است با نصب پلاگینها تعداد آنها افزایش مییابد. شما با این منو میتوانید بخشهای مختلف سایت خود را تنظیم کنید.
• عنوان سایت: عبارتی است که در تَب مرورگر نمایش داده میشود. (عنوان سایت همتا کالج در این قسمت، همتاکالج نوشته شده است.)
• معرفی کوتاه: یک توضیح مختصر از وبسایت شما میباشد. این عبارت بعد از عنوان سایت شما نمایش داده میشود و در زمان به اشتراکگذاری لینک سایت کاربرد دارد.
• نشانی وردپرس و نشانی سایت: این دو گزینه برای تغییر آدرس سایت شما کاربردی دارد و پیشنهاد میکنم اگر تجربه تغییر آدرس سایت را ندارید بههیچعنوان این کار را در یک سایت فعال امتحان نکنید. (در صورت لزوم برای تغییر آدرس سایت بهتر است از پشتیبانی هاست خود کمک بگیرید)
• آدرس ایمیل مدیریت: در این فیلد نشانی ایمیلی وارد کنید که همیشه در دسترس باشد. زیرا در صورت به وجود آمد هر گونه خطایی در سایت شما گزارش آن به این ایمیل ارسال میشود.
• عضویت: اگر تمایل دارید کاربران در سایت شما عضو شوند تیک این گزینه را فعال کنید.
• نقش پیشفرض کاربر تازه: شما میتوانید برای کاربران سایت دسترسیهایی از بکاند سایت خود را آزاد کنید. تا آنها هم بتوانند تنظیمات سایت را تغییر دهند و یا محتوا سایت را ویرایش کنند. هر یک از گزینههای این فیلد دسترسیهایی را برای کاربران سایت شما آزاد میکند که پایینترین سترسی، مشترک میباشد که همان نقش پیشفرض کاربران سایت است. برای اطلاعات بیشتر از دسترسیهای مختلف در وردپرس میتوانید مقالهی سطح دسترسی نقشهای وردپرس را مطالعه کنید.
• زمان محلی: اگر شما در ایران هستید بهتر است زمان محلی را روی تهران تنظیم کنید تا در زمانبندی خود دچار مشکل نشوید.
• ساختار تاریخ و زمان: ساختار موردنظر را انتخاب کنید و از میلادی بودن تقویم ناراحت نشوید. در جلسه معرفی افزونهای کاربردی وردپرس، افزونهی شمسی ساز تقویم وردپرس را معرفی میکنیم.
• روز آغازین هفته: میتوانید این گزینه را برحسب نیاز انتخاب کنید.
بخش دیگر یعنی فرستادن با ایمیل بخشی است که شما میتوانید محتوای سایت خود را به کمک ایمیل بدون ورود به پیشخوان وردپرس منتشر کنید. (این بخش نیاز به آموزشهای حرفهایتر دارد و به دلیل کاربرد کم آن در این دوره به آن نمیپردازیم)
• صفحهی اصلی:
آخرین نوشتهها: اگر این گزینه فعال باشد، تمام نوشتههای سایت شما در صفحهی اصلی نمایش داده میشود.
یک برگهی یکتا: اگر قصد دارید یک صفحهی برای صفحهی نخست داشته باشد این گزینه را انتخاب کنید. با انتخاب این گزینه دو فیلد زیر ظاهر میشود.
صفحهی نخست: از میان تمام برگههای که در سایت شما وجود دارد میتوانید یک را بهعنوان صفحهی اصلی سایت خود انتخاب کنید (بهصورت فقط برگهی نمونه در فیلد دیده میشود. در جلسهی آموزش طراحی با قالب فلتسام شما میتوانید صفحهی نخست سایت خود را از این فیلد ویرایش کنید)
برگهی نوشته: برگهی نوشتهها، مقالات یا بلاگ برگهای است که خلاصهای از تمام نوشتههای سایت شما را نمایش میدهد تا کاربران با انتخاب آن ادامهی مطلب را مطالعه کنند. همانند صفحهی مجلهی همتا که تمام مقالات سایت همتا کالج در آن نمایش داده میشود.
• بیشترین تعداد نوشتهها در هر برگه: برای افزایش سرعت بارگذاری صفحهی مقالات سایت میتوانید تعداد مقالات نمایشدادهشده در صفحهی مقالات را کم کنید.
• بیشترین تعداد نوشتهها در خوراک: خوراک (feed) بخشی از سایت است که محتوا را بدون حضور قالب سایت و سایر عناصر نمایش میدهد که برای اهداف تقریباً حرفهای کاربرد دارد
• نمایش به موتورهای جستجو: اگر از جلسهی آموزش نصب وردپرس به یاد داشته باشد. برای جلوگیری ورود رباتهای گوگل به سایت این گزینه را غیرفعال کردیم. بعد از پایان عملیات طراحی سایت میتوانید در این منو این گزینه را غیرفعال کنید تا محتوای شما در گوگل به نمایش در بیاید. (توجه کنید ورود رباطهای گوگل به سایت شما ممکن است از چند ساعت تا چند هفته به طول بیانجامد. برای سرعت بخشیدن به مورد میتوانید از سرچ کنسول (Search Console) کمک بگیرید).
• کوشش برای آگاه کردن همهی وبلاگهایی که پیوندشان در این نوشته است: اگر شما از محتوای سایر وبسایتها تحت وردپرس استفاده کنید. یک ایمیل به مدیر وبسایت مرجع ارسال میشود که حاوی لینک مقالهی شما میباشد.
• اجازه دادن به دیگر وبلاگها برای آگاهسازی پیوندی (بازتابها و دنبالکها) روی نوشتههای تازه: اگر این گزینه فعال باشد، در صورت استفادهی محتوای سایت شما در دیگر وبلاگهای تحت وردپرس پیامی حاوی لینک نوشتهی کپی شده برای شما ارسال میشود (این در صورتی است که وبسایت کپی کنند تیک گزینهی قبل را فعال کرده باشد).
• اجازه به دیگران برای ثبت دیدگاهها روی نوشتههای تازه: برای فعال یا غیرفعالکردن دیدگاهی نوشته از این گزینه استفاده کنید.
• فعالکردن دیدگاههای تودرتو با عمق 5 دیدگاه: اگر این مقدار این عبارت بیش از 1 باشد. دیدگاههایی که پاسخ داده میشوند بهصورت درختی نمایش داده میشوند.
• صفحهبندی دیدگاهها با 50 دیدگاه در هر صفحه و آخرین صفحه بهصورت پیشفرض نشان داده شود: اگر این گزینه غیرفعال باشد تمام دیدگاه در یک صفحهنمایش داده میشوند. در غیر این صورت 50 دیدگاه در هر صفحه نمایش داده میشود و صفحهی آخر در ابتدا قرار میگیرد.
• پیش از اینکه دیدگاهی نمایان شود: تیک گزینهی “دیدگاهها باید بهصورت دستی تأیید شوند” را فعال کنید تا همیشه قبل از انتشار خودکار دیدگاهها، شما محتوای دیدگاه را بررسی کنید.
• نیمرخها: تصویر پیشفرض کاربران در سایت شما میباشد.
• اندازه بندانگشتی (Tumnaleeeee): برای ابعاد عکسهای کوچک شدهی سایت است مثل تصاویر مقالاتی که در صفحهی مقالات نمایش داده میشود.
• اندازه میانی: ابعاد بزرگتر تصاویر میباشد. مثل عکس محصول در صفحهی محصول.
• اندازهی بزرگ: بزرگترین ابعاد نمایش تصاویر است.
منوهای نمایش، افزونهها و کاربران هم از لحاظ فنی همانند منوهای محتوایی در وردپرسی میباشند و نمیتوانند آنها را در گروه منوهای تنظیمات قرار داد. زیرا شما میتوانید عناصر جدید را بیافزایید و آنها را ویرایش کنید. که آموزش کار با منوهای محتوایی در بخش دوم آموزش پیشخوان وردپرس یهنی جلسهی بعد به طور مفصل بیان میشود.
جلسهی بعدی: افزودن محتوا در وردپرس
جلسهی قبلی: آموزش نصب وردپرس